- El abanico de seda Lisa See (aquí)
- La sombra del águila Arturo Pérez Reverte (aquí)
- Quatre contes russos (aquí)
- Alicia en Westminster Saki (aquí)
- El país bajo mi piel Gioconda Belli (aquí)
- T'he dit que em miris Bibiana Ballbè (aquí)
- Un film (3000 metres) Víctor Català (Caterina Albert i Paradís) (aquí)
- El clan de l'ós de les cavernes (Els fills de la terra I) Jean M. Auel (aquí)
- El llibre d'or d'Astèrix i Obèlix René Gosciny i Albert Uderzo (aquí)
- Demian Hermann Hesse (aquí)
- La neu i altres complements circumstancials Xuan Bello (aquí)
- Un viejo que leía novelas de amor Luis Sepúlveda (aquí)
- El concierto y Cinco narraciones Harmut Lange (aquí)
- Apocalipsi blanc Francesc Puigpelat (aquí)
- Miracle a Llucmajor Sebastià Alzamora (aquí)
- La vall dels cavalls (Els fills de la terra II) Jean M. Auel (aquí)
- Algún amor que no mate (Trilogía de la Huida I) Dulce Chacón (aquí)
- Blanca vuela mañana (Trilogía de la Huida II) Dulce Chacón (aquí)
- Háblame, musa, de aquel varón (Trilogía de la Huida III) Dulce Chacón (aquí)
- Autobiografía sin vida Félix de Azúa (aquí)
- Les bruixes d'Arnes David Martí (aquí)
- La promesa del ángel Frédéric Lenoir i Violette Cabesos (aquí)
- Memòries d'Adrià Marguerite Yourcenar (aquí)
- El déu de les coses petites Arundahti Roy (aquí)
- Un abril encantado Elizabeth Von Arnim (comentari pendent)
- Cercamón Lluís Racionero i Grau (comentari pendent)
- Els jugadors de whist Vicenç Pagès Jordà (comentari pendent)
- Sofía de los presagios Gioconda Belli (comentari pendent)
- El petit príncep Antoine de Saint-Exupéry (comentari pendent)
- Primera història d'Esther /+/ Antígona Salvador Espriu (comentari pendent)
- Pedra foguera (Antologia de poesia jove dels Països Catalans) (comentari pendent)
- Cartas de un asesino insignificante José Carlos Somoza (comentari pendent)
- Dafne desvanecida José Carlos Somoza (comentari pendent)
- Cielos de barro Dulce Chacón(comentari pendent)
- L'últim patriarca Najat El Hachmi (comentari pendent)
- Trece rosas rojas Carlos Fonseca (comentari pendent)
- Homenatge a Catalunya George Orwell (comentari pendent)
- Focs Marguerite Yourcenar (comentari pendent)
- La cabra que hi havia Blanca Llum Vidal (comentari pendent)
- Els altres Siba al-Harez (aquí)
- Un ángel sin ala Paz Puente Greene (comentari pendent)
- No i jo Delphine de Vigan (aquí)
- Antichrista Amélie Nothomb (comentari pendent)
- La ciudad sin tiempo Enrique Moriel (Francisco González Ledesma) (comentari pendent)
- Mentre visqui un sol poeta Aleksandr S. Puixkin (comentari pendent)
- Terra del foc Adam Zagajewski (comentari pendent)
- Per què has deixat el cavall sol? Mahmud Darwix (comentari pendent)
- Cicle líric Salvador Espriu (comentari pendent)
- O rei o res! Llorenç Capdevila (aquí)
àngel caigut descendit a la terra, on es veié seduït per la bellesa de les dones aprenent els secrets del sexe i la depravació
divendres, de desembre 31, 2010
llibres llegits durant el 2010
dilluns, de desembre 13, 2010
R.I.P. Enrique Morente
Cada vegada que un artista mor naix una constel·lació. En moments com aquests hom desitjaria escoltar una veu amorosament maternal que ens digués això com un xiuxiueig agafat de la nit.
Gairebé a les cinc de la tarda, eran las cinco en punto de la tarde, es certificava la mort del cantaor Enrique Morente. Definir-lo com a “cantaor” és qualificar-lo únicament per la seva professió perquè la paraula que millor el podria definir seria Maestro per la seva capacitat per corporificar l'art.
Enrique Morente no fou simplement flamenco, com demostra la meravellosa pàgina d'homenatge que RTVE li ha dedicat; Enrique Morente era el matrimoni entre la música i la poesia, entre la veu i el sentiment, era el retrobament de les muses, era el vent fent carícia per fer camí fins la mar.
Com moltíssima gent vaig descobrir-lo en tot el seu esplendor amb Omega, un dels millors discs de la història de la música. La seva veu no m'era desconeguda, ma mare m'obrí al flamenc des de ben petit, però aquella joia ingent, ulterior regal per part de mons pares, em féu recuperar el gust pel flamenc i per l'experimentació: era la perfecta conjunció entre el flamenc, la poesia, el rock... era ajuntar tantes meravelles, i admirades per mi, en un epicentre bigbangnià. I ésser molt conscient del que s'estava fent: “Per mirar cap endavant cap mirar endarrere”.
La seva carrera és una senda plena del purisme clàssic del flamenc com si fos un paisatge que les aigües en el seu ballar constant, aquesta vegada seria en el seu cantar etern, modelen com les mans de l'orfebre donen vida al somni de la inspiració esquitxant-la amb els vents d'altres fonts, esdevenint pròxim horitzó on es troben el cel i la terra.
Avui les paraules, les barques dels poetes que ell tantes vegades havia permès que solquessin la vida, no volen sortir perquè saben que no podran dir res millor que el silenci ni que la seva música. Avui podem intentar glossar la seva carrera però sols podem restar en silenci amb la pell de gallina escoltant la seva música, el seu art etern.
R.I.P. Enrique Morente, Maestro, Grande entre los Grandes, La Voz Libre.
dilluns, de desembre 06, 2010
No i jo
No i jo és una novel·la deliciosa. Breu i senzilla com els amors d'estiu, profunda i reflexiva com les llargues nit d'hivern junt la xemeneia mentre el vent li explica històries al vent.
Us confesso que he llegit, absolutament captivat, el llibre sentint cada paraula com si brollés del meu propi interior; captivat pels personatges, especialment per la Lou Bertignac, i per la dolçor de la narració, no sempre de la història.
Vaig trobar la seva referència en un arxiu de la llibreria Pròleg quan cercava la fotografia per il·lustrar l'entrada per Els altres. Era una nota molt breu però em va semblar interessant, tot i que poc deia, o poc vaig voler que digués. Vaig anar a la biblioteca a demanar-lo en préstec i vaig descobrir una joia.
La història de la No i la Lou és un conte de fades modern. És un fosc conte de fades ple de llum. La Lou és una noia de tretze anys que habita un món que no sent com a seu i que no la sent com a pròpia. El seu és un ambient familiar enrarit, el silenci els ha conquerit anormalment i tracten de viure la seva vida tractant d'acceptar la desgràcia i les conseqüències; però la Lou es sent oprimida, i sap que aquella no hauria d'ésser la seva vida, no així. A més, la seva intel·ligència, poc habitual, l'ha duta a ésser en una classe que no és la que li pertocaria per edat; i així, essent una persona tímida, com moltes vegades ho són els éssers assenyalats com a diferents, es troba amb majors dificultats en el seu àmbit que li hauria d'ésser llibertat i refugi. Però ella té somnis, desigs i anhels, tot i que també pors i fugides cap endavant. En una d'aquestes coneixerà la No, una noia més gran i sense sostre. Una altra ànima meravellosa però captada per una pàtina d'ombres que no deixen lluir tota la seva llum.
I... No, no puc continuar escrivint. Vull deixar-vos el plaer, per a mi molt gran, de descobrir com continua la novel·la.
De vegades us semblarà que esteu llegint un veritables conte de fades, d'altres tal vegada una tragèdia grega o potser Cims Borrascosos; però jo crec que us pot arribar a agradar molt aquesta novel·la de Delphine de Vigan on els personatges són ben dibuixats i te'ls creus, perquè la història és creïble, i la seva narració et captiva. Davant nostre tindrem, mirant-nos com quan mirem l'abisme, l'amistat i les relacions socials, la joventut i les ganes de canviar el món, el que hauria d'ésser i el que ha esdevingut, els somnis i els malsons de la realitat; en definitiva, la llum i la foscor.
Prepareu-vos a somriure, a plorar, a somniar, a deixar-vos seduir per la Lou i la Nolwenn...
En veure-la, seria fàcil de creure que acaba de tornar d'un llarg viatge, que ha creuat deserts i oceans, caminat descalça per viaranys de muntanya, fet quilòmetres de carreteres, trepitjat terres desconegudes. Torna de molt lluny.
Torna de territoris invisibles, i tanmateix tan a prop nostre.
P.S.: Trobo molt encertada la suggeridora portada.
No i jo (No et moi)
Delphine de Vigan ©2007
Traducció d'Ona Rius Piqué
Col·lecció El Balancí, 611
Edicions 62
ISBN: 978-84-297-6209-9
Lou Bertignac té tretze anys: la seva família viu tancada en un silenci orpiment, i a l'escola la seva intel·ligència precoç l'ha portat fins a una classe avançada. Incapaç d'establir cap relació, Lou passa la major part del temps col·leccionant paraules, somniant en un petó i observant les emocions dels altres en les estacions de tren.
I és aquí, a la parisenca estació d'Austerlitz, on Lou troba Nolwenn, una jove sense sostre solitària i rebel, amb els vestits bruts i l'expressió cansada de tant qüestionar-se el món. Enmig de la follia de la gran ciutat, No i Lou construiran una amistat que potser aconseguirà canviar les seves vides i reduir la injustícia i la misèria del món.
Novel·la d'aprenentatge, No i jo relata amb el to just i els sentiments sincers un somni d'adolescència sotmès a prova per la realitat.
«No i jo és un animal híbrid: agrada a adults i a adolescents; és elogiada pels llibreters, saludada per la premsa i reconeguda pels jurats literaris». Astrid Eliard, Le Figaro
dilluns, de novembre 22, 2010
Els altres
El déu de les coses petites
El déu de les coses petites és la memorable història de tres generacions d'una família de l'estat de Kerala, al sud de l'Índia, que es dispersa per tot el món i es retroba a la terra natal. És la història de la nena anglesa, Sophie Mol, que mor ofegada al riu; la de dos bessons que han viscut 23 anys separats; la de la mare dels bessons, Ammu, i els seus amors furtius; la del germà d'Ammu, marxista educat a Oxford i divorciat d'una anglesa; la dels avis, que de joves van cultivar l'entomologia i les passions prohibides. Aquesta saga familiar és una mena de festí literari en què es barregen l'amor i la mort, les passions que trenquen tabús, la lluita per la justícia i la pèrdua de la innocència.
divendres, de novembre 19, 2010
Memòries d'Adrià
Existeixen llibres que els reps amb una guspira, saps que remourà el teu ésser. Aquest n'és un. Recordo que mon pare quan el llegí ja ens el va recomanar: era un d'aquells llibres que necessàriament calia llegir. Curiosament, tot i que fa uns mesos que els vaig acabar, ara que faig el comentari i estem en campanya em sembla encara més necessari.
Les Memòries d'Adrià (Mémoires d'Hadrien suivi de Carnets de notes de Mémoires d'Hadrien en la seva versió orginial, jo l'he llegida en la versió de Jaume Creus) és la llarga carta que l'emperador Adrià li envia al seu succesor, Marc Aureli i que Marguerite Yourcenar ens fa arribar com si la pròpia veu d'aquest emperador-filòsof que se sent «responsable de la bellesa del món» ens l'estigués dictant.
En tres-centes pàgines tenim la seva vida, i amb ella, la història de la humanitat, de l'Imperi, durant tots aquells anys. Emperò, no són unes memòries polítiques com avui en dia podríem entendre-les; són la seva vida, i com a emperador, haver d'anar voltant per tota l'extensió conquerida per Roma implicable solventar tensions entre pobles, descobrir nous poetes, sentir l'amor o meravellar-se davant la història i la cultura d'un poble.
Com es diu en la sinopsi de la contracoberta de l'edició publicada per Laia Tot és, aquí, com en la vida d'Adrià, mesurat, potser en aparença fred i racional, però la passió resideix en el contingut, no el continent. I en el més petit detall habita la perfecció: com en un camafeu grec. I la referència a la cultura hel·lènica no és gratuïta. Adrià, l'Adrià que ens parla, ara ja davant d'una mort que l'ha rondat molt de temps però que després d'una llarga malaltia ja el ve a cercar, era, és, un enamorat, perquè l'entèn, de la cultura grega; aquesta necessitat de concebre l'existència, especialment en la necessitat platònica de l'emperador-filòsof, d'una manera sòbria però oberta als plaers. Així entendrem com fou capaç de regir aquell vast imperi amb un regnat (gairebé) pacífic, i entendrem totes les seves motivacions i maniobres, així com entendre i viure l'ombra d'Antínous.
Aquest text sublim, una novel·la necessària en la seva lectura i necessària en la figura que l'inspira, que ens mostra com un home, potser el millor del seu temps, una vegada acumulada l'experiència de tota una vida dedicada a governar, cercant la justícia, i el gaudi, mira l'esdevenidor i és capaç d'entendre què succeirà, el bo i tot el dolent.
Per llegir aquesta novel·la cal tenir ganes d'enfonsar-se en una ànima aliena, d'agafar els mots i esdevenir Adrià, gaudir i patir amb ell, essent ell; recordant tota una vida ara que sabem que el traspàs és molt proper. Ara bé, una vegada llegida, i gaudida, l'experiència és molt positiva. El pòsit, potser imperceptible, restarà en nosaltres fins que siguem capaços de redactar les nostres pròpies memòries d'Adrià.
No cal ésser un expert en història clàssica, tampoc cerquem un text acadèmic per aprendre'n, el que podem trobar són les vicissistuts personals d'un emperador, però no d'un qualsevol, sinó d'un dels millors, narrades personalment però amb tota la objectivitat possible, i amb una redacció sublim.
Sincerament, llegiu aquesta novel·la; i sols afegir, salvant totes les distàncies temporals i socials, després de llegir-la un plor de ràbia ens aflora al pensar que la història se'ns ha emportat els grans estadistes i la política ja no és un art sinó un vil negoci...
Fem una afegit, l'enllaç a Nosaltresllegim
Títol: Memòries d'Adrià seguit del Quadern de notes de “Memòries d'Adrià”
títol original: Mémoires d'Hadrien suivi de Carnets de notes de Mémoires d'Hadrien
Autora: Marguerite Yourcenar
Traducció Jaume Creus
Editorial Laia Col·lecció El Mirall
ISBN: 84-7222-429-5
dijous, de novembre 18, 2010
Je veux (Jo vull) ZAZ -música i poesia V-
JE VEUX
Donnnez-moi une suite au Ritz, je n'en veuz pas
Des bijoux de chez Chanel, je n'en veux pas
Donnez-moi une limousine, j'en ferais quoi ?
Offrez-moi du personnel, j'en ferais quoi ?
Un manoir a Neuchàtel, ce n'est pas pour moi
Offrez-moi la Tour Eiffel, j'en ferais quoi ?
Je veux d' l'amour, d' la joie, de la bonne humeur,
Ce n'est pas votre argent qui fera mon bonheur
Moi, j' veux crever la main sur le cœur.
Allons ensemble découvrir ma liberté,
Oubliez donc tous vos clichés
Bienvenue dans ma réalité.
J'en ai marre de vos bonnes manières, c'est trop pour moi.
Moi, je mange avec les mains et j' suis comme ça
J' parle fort et je suis franche, excusez-moi.
Finie l'hypocrisie, moi, j' me casse de là
J'en ai marre des langues de bois
Regardez-moi, de toute manière j' vous en veux pas et j'suis comme ça!
Je veux d' l'amour, d' la joie, de la bonne humeur,
Ce n'est pas votre argent qui fera mon bonheur
Moi, j' veux crever la main sur le cœur.
Allons ensemble découvrir ma liberté,
Oubliez donc tous vos clichés
Bienvenue dans ma réalité.
Kerredine Soltrani / Kerredine Soltrani - Tryas
VULL
Doneu-me una habitació al Ritz, no la vull
Les joies de la casa Chanel, no les vull
Doneu-me una limusina, què faria amb això?
Oferiu-me personal, què en faria d'això?
Una mansió a Neufchâtel, això no és per a mi
Oferiu-me la Torre Eiffel, què en faria d'ella?
Vull l'amor, la joia, el bon humor
No són els seus diners qui serà la meva felicitat
Vull morir amb la mà al cor
Anar junts, descobrir la meva llibertat
Oblideu, llavors, tots llurs prejudicis
Benvingut a la meva realitat
Estic cansada de tots els seus bons modals, és massa per a mi
Jo sóc com les mans, i sóc com sóc
Parlo fort i sóc franca, disculpeu-me
Termineu l'hipocresia, jo marxo d'ella
Estic cansada d'estereotips (del políticament correcte)
Mireu-me, no estic tan boja com vós, sóc com sóc
Vull l'amor, la joia, el bon humor
No són els seus diners qui serà la meva felicitat
Vull morir amb la mà al cor
Anar junts, descobrir la meva llibertat
Oblideu, llavors, tots llurs prejudicis
Benvingut a la meva realitat
divendres, d’octubre 15, 2010
Les bruixes d'Arnes
Les bruixes d’Arnes és el llibre que vaig regalar a la Raquel per Sant Jordi. Havia llegit algunes ressenyes i em semblava que una història de bruixes a la Catalunya medieval podria ésser força interessant.
Però la veritat us dic que el llibre m’ha decebut força. L’he trobat infantil, i quan dic infantil vull dir que és una història per infants, narrada per infants però amb embolcall d’ésser per adults.
Ho sento però no he aconseguit inserir-me dins la història, no m’era creïble. Algú em podria dir: “és una història de bruixes, no pots esperar creure-te-la”; tot i que algú podria contestar: “però aquestes bruixes eren reals...”. Potser sí està inspirada (que no basada) en fets reals, però això no la fa creïble. I per ésser creïble no cal que sigui verídica, cal que puguis introduir-te en la història, que sentis a la pell allò que succeeix als personatges, que les seves vivències esdevinguin teves; i tant és si hi ha bruixes, dracs, replicants o panteres que parlen.
Potser m’ha decebut perquè espera trobar quelcom bo, si no hagués llegit tan bones crítiques abans tal vegada només hauria dit “un llibre d’aventures medievals amb bruixes fluixet, poca substància”; però no era el cas.
He trobat els personatges poc dibuixats, o millor dit, maniqueus; a més les situacions, que se’m fan poc versemblants, tot i ésser a més molt previsible tota la història. Tant és així que he anat passant les pàgines sense cap mena de fervor lector, simplement l’he començat, m’ha decebut i l’he acabat.
Si voleu llegir una crítica més positiva aquí us deixo una.
Autobiografía sin vida
Vaig començar a llegir aquest llibre molt incidentalment: l’havia guanyat la Raquel i ella després d’encetar la seva lectura l’havia deixat a la desena de pàgines. La veritat és que l’entenc, ja que potser no és una obra fàcil i digerible per llegir camí de la facultat a les vuit del matí; tot i que això, com tot en aquesta vida, és qüestió de gustos.
Val a dir que el títol m’agrada. Ara bé, tampoc informa gaire del que ens trobarem a les seves pàgines. El llibre és una falsa doble biografia, la història de l’art i el pensament humà i la seva pròpia. Però no ho fa narrant-nos les seves vivències, sinó que va fent tot un recorregut, a dues veus, de la història de l’art segons les seves pròpies impressions (allò que a ell l’impressionà) i com i perquè s’han succeït i per l’altra banda l’evolució de les paraules i com la humanitat ha variat segons ho feien les idees escrites.
La seva obra sembla voler demostrar aquella màxima borgiana que “Un hombre es todos los hombres”; així des de la seva visió cerca els que són com ell, aquells que sense saber-ho han set formats sota el mateix paradigma cultural, és a dir, tots. Tracta de mostrar-nos com hem evolucionat, com som qui som, a nivell social, paradigmàticament jungià gairebé, degut a aquestes fites artístiques.
És una obra interessant per reflexionar respecte l’evolució de la història de l’art sense ésser una història de l’art i sense ésser la història de l’autor.
Tres links que us poden ésser interessants:
· http://www.elboomeran.com/obra/548/autobiografia-sin-vida/
· http://aterrizaje-forzoso.blogspot.com/2010/06/autobiografia-sin-vida-felix-de-azua.html
· http://www.revistadeletras.net/felix-de-azua-el-fin-y-el-inicio-del-arte/
Miracle a Llucmajor
És una novel·la agradable la que ens presenta Sebastià Alzamora.
Amb el seu esperit vitalista ens mostra que sempre cal lluitar per allò que desitgem: ja sigui l’amor de la nostra vida o inventar un aparell per volar.
La novel·la ens narra la història de Pere de Son Gall qui aspira a construir una màquina voladora, el cometagiroavió –història real. Al poble, tothom se’n burla d’ell, i els problemes també radiquen en els aspectes econòmics. A més, apareixerà l’amor, com no podria ésser d’una altra manera, en la figura de na Maria Boscana, com una versió dels amors impossibles eterns de la literatura.
Tota aquesta història, narrada des d’una vessant còmica, a més ens mostra les vicissituds de les integrants de la Lliga del Bon Mot, unes ciutadanes barcelonines que arriben per donar una conferència per demostrar els perills de les paraules malsonants i grolleres.
Una sèrie de situacions més o menys còmiques, o narrades graciosament se’ns mostraran al llarg de les pàgines d’aquesta novel·la fresca.
És una novel·la recomanable per passar una estona més o menys entretinguda si no tenim una tarda molt exigent.
El comentari llegit a la presentació: http://fausto.balearweb.net/post/85745
divendres, d’octubre 08, 2010
Estimar una llengua és defensar-la i això implica fer-ne un bon ús
Molt he estimat i molt estimo encara escrivia Martí i Pol. L'amor, l'estimació, l'afecte es poden, i cal fer-ho, sentir per persones, ens i conceptes abstractes. Avui vull parlar de l'amor a la llengua. Tot i dir-ho en singular, en aquest cas em refereixo a la llengua que hom senti com a pròpia, em refereixo a totes les llengües parlades (ara, avui o demà).
Una llengua és un vehicle de comunicació, és un dels súmmums de l'evolució: la capacitat de transmetre informació, tant referent a conceptes reals com abstractes. Cada llengua pertany als seus parlants, al poble que en fa ús d'ella i del que és representant ja que una llengua és l'esquelet d'una cultura. Un poble pensa, parla, fa ciència i filosofa, crea art, ja sigui escrit, amb imatges o abstracte, cuina i simplement passa el temps en i amb aquest idioma. Ara bé, l'estima es demostra en l'ús, en el bon ús de la llengua. Perquè la llengua, quelcom plàstic i viu necessita d'una normativització.
dijous, de setembre 23, 2010
un petó ¿perfecte? [Rayuela, capítol 7]
Hi ha imatges sublims que ens permeten (re)viure moments perfectes.
Toco tu boca, con un dedo toco el borde de tu boca, voy dibujándola como si saliera de mi mano, como si por primera vez tu boca se entreabriera, y me basta cerrar los ojos para deshacerlo todo y recomenzar, hago nacer cada vez la boca que deseo, la boca que mi mano elige y te dibuja en la cara, una boca elegida entre todas, con soberana libertad elegida por mí para dibujarla con mi mano en tu cara, y que por un azar que no busco comprender coincide exactamente con tu boca que sonríe por debajo de la que mi mano te dibuja.
Me miras, de cerca me miras, cada vez más de cerca y entonces jugamos al cíclope, nos miramos cada vez más de cerca y nuestros ojos se agrandan, se acercan entre sí, se superponen y los cíclopes se miran, respirando confundidos, las bocas se encuentran y luchan tibiamente, mordiéndose con los labios, apoyando apenas la lengua en los dientes, jugando en sus recintos donde un aire pesado va y viene con un perfume viejo y un silencio. Entonces mis manos buscan hundirse en tu pelo, acariciar lentamente la profundidad de tu pelo mientras nos besamos como si tuviéramos la boca llena de flores o de peces, de movimientos vivos, de fragancia oscura. Y si nos mordemos el dolor es dulce, y si nos ahogamos en un breve y terrible absorber simultáneo del aliento, esa instantánea muerte es bella. Y hay una sola saliva y un solo sabor a fruta madura, y yo te siento temblar contra mi como una luna en el agua.
dilluns, de setembre 20, 2010
R.I.P. José Antonio Labordeta (Canto a la Libertad)
Ha mort José Antonio Labordeta. Ja feia temps que “estaba muy malito”, tant és així que les imatges, fa uns dies, quan li entregaven la Medalla de Alfonso X El Sabio demostrava quina era la malaltia contra la que lluitava per seguir viu.
Per a un servidor, ell, quan jo era petit, anys vuitanta, era un d'aquells cantautors que venia de l'època en que no teníem llibertat. Anys més tard, un, ja no tan petit, tot i la síndrome, incompleta, de Peter Pan, que aquella Llibertat que alguna dia trobaríem tots al obrir els ulls encara no era la terra que trepitgem.
Com a historiador que era i professor que fou sabia que la veritat que ens explicàven no era certa, i que calia lluitar contra tot això. Reflex d'aquesta lluita que encara no hem guanayt és imatge que els més joves recordaran: la seva resposta irada i encesa des de la tribuna d'oradors del Parlamento. Més enllà del continent, el que sempre s'ha recordat, el continent és una de les veritats més gran que s'han dit des de la, massa, alabada Transición: n'hi ha molts, l'existència d'un d'ells ja és massa, dels afectes a aquell règim dictatorial, militar i il·legal que encara tenen poder i els fot poder veure el poble arribant gairebé a aquell somni que ens varen prendre.
Poeta, cantautor i polític (perquè polític podia ésser un adjectiu positiu i ho hauria de poder tornar a ésser) del poble i pel poble. Avui ha abandonat la vida, però ens deixa pel futur tota una obra per recordar que Habrá un día en que todos al levantar la vista veremos una tierra que ponga libertad.
Requiestat in pace
P.S.: és en aquests moments en que hom desitjaria creure en altres móns on poguessis trobar-te ara amb Imanol i així, entre tapes i amb ironia, ens expliqueu, si us plau, amb les vostres cançons que estem avançant...
dimecres, de setembre 15, 2010
up in the air / l'infinit es despertava
De vegades succeix que una imatge et captiva de tal manera que se't queda inserida a l'esperit i no t'abandona. El que pot succeir, també, és que aquesta imatge, paraula, sensació, faci brotar, brollant, altres noves sensacions.
Això és el que m'ha succeit amb la següent imatge, UP IN THE AIR, obra d'Alícia Rius. La imatge em va captivar i m'ha acabat provocant un petit torrent de paraules.
A continuació us deixo el text, això sí, us encoratjo a visitar (i segur que gaudireu) les seves pàgines:
facebook (Alícia Rius photography)
L'infinit es despertava
de la seva pròpia nit;
el somni, caleidoscopi d'aromes,
es difuminava com un horitzó
a la marxa de l'amor.
Sols sentia l'anhel de desitjar la mar,
robar-li la passió al cel
i ésser la llar de foc de l'eternitat.
L'infinit voldria aixecar el vol,
abandonar la realitat
i ésser solcat per l'aire;
glatir, amorosit,
per les carícies
dels líquids dits de la llum;
xalar de la bogeria
regenant de l'existència.
L'infinit tancarà els ulls
amanyagat per la penombra
com la rosada
refugia l'amor del bosc,
mentre l'eternitat
xiuxiueja temps a cau d'orella
com si respirés llum
per la seva ànima.
N.B.S.
BCN estiu 2010
P.S.: aquest dissabte 18 de setembre es realitza la inauguració de l'exposició ORÍGENES a La Cova de les Cultures (19 hores) a Barcelona i fins el 6 d'octubre.
divendres, de setembre 10, 2010
Apocalipsi blanc
L'any 1999 el Premi Josep Pla de novel·la recaigué en aquesta obra de Francesc Puigpelat Apocalipsi blanc.
La novel·la ens narra les aventures i desventures en primera persona de l'orientalista català Llorenç Pàmies durant una expedició al Marroc durant el 2010. El relat és un record dels últims dies viscuts: després de tota una sèrie de desgràcies naturals i a les portes d'una nova guerra mundial, la UE crea una comissió, dita Imazighen, formada per sis experts científics de diferents camps i procedències per a recercar proves que corroborin o desmenteixin les sospites respecte pràctiques antropofàgiques i/o satàniques a la zona del Magrib.
Des de l'inici descobriran que tot rau en un profeta apocalíptic, hereu, sembla ésser, de "sectes" antigues. Aniran a cercar-lo, però la seva no serà una aventura fàcil, ans al contrari: s'enfonsaran en les fondàries de la mesquinesa humana, descobrint en les pròpies carns el significat de l'horror.
L'autor, amb un prosa ràpida i vibrant, que es permet ésser clar en les reflexions interiors dels personatges i mostrar les dosis de coneixements necessaris perquè el lector no es perdi, fa que sigui una lectura fàcil de llegir i que enganxa amb ganes de desxifrar el final de la història.
Una novel·la més o menys entretinguda amb certs alts i baixos.
Etiquetes
Dades personals
- Natxo
- Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
- mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"