dilluns, de gener 02, 2012

El arte de volar


El arte de volar és un còmic catàrtic d'un fill respecte un pare que ja no podrà llegir el seu text i d'unes persones amb el seu propi passat mitjançant les notes que Antonio Altarriba trobà de son pare una vegada aquest havia decidit aprendre a volar amb un salt, als noranta anys, que li permetia esquivar la mort que restava a l'aguait com un voltor.

Aquesta és la història d'Antonio Altarriba, el pare del guionista del còmic. Mitjançant les notes que el fill trobà reconstrueix la vida del seu propi pare i la història de tantes i tantes persones dites anònimes (que mai ho foren per la seva gent) durant el convuls segle XX.

Hi ha una frase durant la narració que ens mostra l'essència d'allò que ens serà explicat:



Detrás de esos cambios había una tragedia personal tan profunda como inconfesable... No se trataba de traición sino de suicidio ideológico... Para afrontar el presente, debían acabar con el pasado... Morir para seguir vivos.


La novel·la gràfica s'inicia amb el gran salt del pare i protagonista de la història. La seva caiguda serà la conversió del fill en el pare per a poder explicar la seva història i. mentre el fill entén el pare, el lector vivim una vida com la de molts dels "perdedors" del segle XX. La història d'un nen que patí la dura vida d'un poble sense cap horitzó que no fos entregar la seva vida al sòl, i que veient la crudesa de la vida del proletari només podia fer camí en una direcció quan hagué de posicionar-se. Viurem la seva experiència durant la guerra espanyola i la mundial, així com la seva nova existència a l'espanya franquista fins el seu final, moment del gran salt amb el consegüent vol.

El guió és sublim, molt carregat i dens, lent i exposiutiu que permet mostrat tots i cadascun dels matisos d'una vida viscuda en la recerca d'una vida millor. El dibuix de Kim és sensacional. Detallat i detallista sense entrar en exageracions ni filigranes, ens crea la realitat amb el seu traç i el seu blanc i negre poderós.

Us deixo dos pàgines del llibre perquè comproveu amb una agra reflexió la potència d'aquesta obra totalment recomanable.


3 comentaris:

  1. Gracies!!! Ara encara tinc més ganes d llegir-lo. De fet em passa amb les crítiques que he anat llegint avui al teu blog. La meva llista pel 2012 s'amplia! Espero poder escriure alguna cosa més quan hagi llegit El arte de volar.
    Naiara

    ResponElimina
  2. Espero que gaudeixis amb El arte de volar i el llistat de lectures pel 2012, si els comentaris penjats seeveixen per estimular alguna lectura ja és positiu.
    Ja diràs quelcom.
    Bona lectura!

    ResponElimina
  3. Espero que gaudeixis amb El arte de volar i el llistat de lectures pel 2012, si els comentaris penjats seeveixen per estimular alguna lectura ja és positiu.
    Ja diràs quelcom.
    Bona lectura!

    ResponElimina

Dades personals

La meva foto
Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"