dissabte, de juliol 03, 2010

El llibre d'or d'Astèrix i Obèlix (50è aniversari)



Un dels regals més inesperats, encara que sembli mentida, que rebí en el meu passat aniversari fou l'últim llibre de les aventures d'Astèrix; i la sorpresa fou promoguda per la procedència del regal: la Mercè i el Joan, els pares de la Raquel.

Òbviament, una vegada el tenia a les meves mans, vaig llegir-lo, gairebé devorar-lo tal i com tantes vegades he fet amb els seus àlbums: estirat al llit.

És cert, i ja ho havia comentat, que la qualitat dels últims guions havia disminuït, però, com els fans d'un grup musical que saben que tot i que fan el millor que poden els últims discs ja no són les meravelles d'antuvi, continuen gaudint del nou material i de l'antic, així fem els fans del llogaret gal que resisteix ara i sempre a l'invasor.

El llibre no ens narra unes aventures com d'habitud sinó, amb més o menys gràcia esdeveniments el voltant del cinquantè aniversari dels nostres herois. Gairebé el podríem considerar com una successió de petites tires còmiques curtes que de vegades recuperen l'esplendor irònic d'antuvi i que d'altres aconsegueixen treure'ns un somrís. Ens permet recordar totes les aventures conviscudes al veure aparèixer tots els vells amics coneguts i trobats durant aquests cinquanta anys d'experiències irrepetibles i viure alguna de nova (el text del turisme és deliciós).

Tal vegada podríem criticar que aquestes petites histories gairebé semblen inconnexes les unes a les altres, el fil de la història es mínim; però trobem algunes, exempli gratia: la inicial, on hem viatjat aquests cinquanta anys per veure la vellesa dels nostres herois, que recuperen el nivell humorístic que sempre havien tingut les històries dels nostres gals folls. Cal parar esment també als homenatges tant a grans pintors com a creadors de còmics; algunes imatges molt reeixides, tot i que de vegades, poc “explicada” la seva inserció. Ara bé, també hi ha les típiques i sempre imprescindibles insercions de referències a la nostra quotidianitat trasvassada a la seva realitat, des dels reality-shows als parcs d'atraccions passant per la premsa.

Trobo que ha sigut un regal força reeixit tant pels protagonistes com pels seus fidels seguidors. No serà el millor llibre de les seves aventures, possiblement aquest sigui tota la seva trajectòria, però és un bon llibre per llegir i gaudir rellegint. Com diu a la introducció l'Anne Gosciny, filla aquesta natural no en paper, del gran René, Un aniversari és un jurament ofert als qui hom estima confirmant-los allò que ja saben i que a vegades fingeixen ignorar: la importància que tenen en la nostra vida.

Moltes gràcies.

I ja sabeu: delirant isti romani

L'anniversari d'Astèrix & Obèlix – El llibre d'or
L'anniversaire d'Astérix et Obélix – Le livre d'or
textos: René Gosciny i Albert Uderzo
trad. Marga G. Borràs

Ed Salvat
ISBN: 978-84-216-8395-8

2 comentaris:

  1. M'alegro que t'agradés la sorpresa inesperada! jeje

    Suposo que esperaves que te'l regalés jo i ja vas veure que et va caure de tot, menys l'Astèrix. jiji

    El dia que tu llegeixis els meus llibres de la Mafalda, jo agafaré els teus d'Astèrix & Obèlix, vàliga?

    muamuamua


    Raquel

    ResponElimina
  2. Ok.

    Ara bé, els que també et recomanaré són els de Calvin & Hobbes.

    I per històries més "profundes" la saga de Sandman de Neil Gaiman (i tots els annexos).

    ResponElimina

Dades personals

La meva foto
Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"