divendres, de juliol 17, 2009

muerte de un miliciano, Robert Capa



i tornà a sorgir la polèmica.

la història narrava que aquesta forografia fou pressa per Robert Capa el 5 de setembre de 1936 a Cerro Muriano, Córdoba, caient Federico Borrel García. Ja fa un cert temps algú posà en dubta la seva autenticitat; i ara sembla que aquests dubtes es confirmen.

d'acord, accepto que la veritat és quelcom que la Història cal que cerqui; emperò, aquesta no pot tractar de tacar una veritat superior: la Veritat (amb majúscula). Aquesta fotografia esdevingué quelcom més gran i important que una mostra de fotoperiodisme, que una obra d'art... es allò que la història cerca: és Història (amb majúscula). Aquesta imatge -fos o no captada de la vida real o un montatge- representa el que la Guerra (in)Civil Espanyola significà. És una de les seves instantànies que mentre existeixi un ésser amb capacitat de memòria servirà o hauria de poder fer-ho si els humans exercim com humans i no com inhumans -com la imatge ens mostra- per forjar les consciències.

l'aconseguís com l'aconseguis aquesta fotografia Robert Capa, sempre serà la mort d'un milicià: la resistència d'un poble que lluitava pel dret d'ésser humans contra la barbàrie.

apunt final: cal anar a veure -més enllà de la polèmica- l'expo de les fotos de Capa i Taro al MNAC "això és la guerra". + info aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Dades personals

La meva foto
Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"