dilluns, de febrer 13, 2012

Coetus en concert: brutal!

El passat dia 2 de febrer, festivitat de la Candelera, s'inaugurava el VIIè Festival Internacional de Percussió de Catalunya amb COETUS. Amb la Raquel tinguérem la fortuna de gaudir del concert (gràcies Edu!), a més a més des de primera fila, escorats comprovant l'"estrès" de certs músics durant la funció.



Nosaltres coneixíem Coetus gràcies a les seves col·laboracions amb la Sílvia Pérez Cruz, i els havíem vist, gaudit i ens havien frapat en el concert de la Sílvia del passat 11 de novembre. Coetus ens proposa realitzar un viatge per tota la península ibèrica i les seves cançons tradicionals arranjades per ésser interpretades dalt de l'escenari per quinze músics, com si fos una orquestra simfònica de la percussió.



El viatge fou un recorregut de quasi dues hores que ens mostrà les peces “clàssiques” de l'anterior disc i les noves cançons interpretades conjuntament amb els músics que han col·laborat en el nou disc.

El concert fou una experiència meravellosa (es va poder seguir en directe per Ràdio 3) on les peces es succeïen amb la naturalitat d'una festa. Entre peça i peça on l'Aleix Tobías o l'Eliseu Parra ens introduïen les cançons i els col·laboradors mentre la resta de músics anaven intercanviant-se les seves posicions. Crec que la metàfora del viatge musical pren gran significat en concerts com el que ens oferiren els Coetus, i a més a més ens permetia comprendre que la música, especialment els sons tradicionals, són d'una de les riqueses de la universalitat de la humanitat.

A més a més, un surt amb amb una energia i un positivisme exacerbat del concert, la màgia de la música et posseeix i traspua per la teva pell. Et sents feliç d'haver passejat sota la llum del sol entre els camps de cereals o entre boscos a la llum de la lluna i seguint les aus arribar fins una foguera on celebren l'amor amb balls i arriba de nou l'albada i veus passar les estacions com un rellotge que marca un tic-tac tan musical que fins i tot els segons salten fent tombarelles.

Cal agrair que existeixin grups com aquest que volen recuperar la tradició i dotar-la d'una sonoritat tan acurada i treballada (comentàvem com han d'ésser els assaigs d'una formació com aquesta per dotar de tants matisos les cançons).

Menció especial, oi Joan Artés?, la intervenció de la Sílvia Pérez Cruz cantant “Gallo rojo, gallo negro”. Nosaltres ens quedem amb la versió del concert del Coliseum, tot i que cal reconèixer que una versió com la interpretada a la sala 2 de L'Auditori aixecaria les forces republicanes per tornar a lluitar.



També voldria palesar que al acabar la peça "Verde Gaio", tancant concert abans dels "bisos", la meva sensació personal era: qui no voldria fer ara mateix i acompanyat amb aquesta cançó un correfoc? No serà el "toc tradicional" (algun dia m'explicaran, donant una acurada definició, què és ?), però em sembla perfecte per poder cremar.

Per tancar, fou una actuació meravellosa, que em sorprengué molt positivament i que espero poder repetir més d'una vegada. Una experiència per tothom que li agradi la percussió i per tothom que li agradi recuperar la tradició de les cançons que han conformat la nostra cultura popular.



Us deixo l'enllaç a un fragment d'una hora d'altre concert d'ells aquí a Zamora del programa Discópolis de Radio3

I el vídeo del "making off" del primer disc:




El myspace de Coetus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Dades personals

La meva foto
Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"