dimarts, de novembre 18, 2008

Darwin's Dangerous Idea


Nothing in Biology makes sense except in the light of Evolution; aquesta maca i certa sentència del grandíssim Theodosius Dobzhansky ens permetria resumir aquest interessant llibre (bé, de fet, ens permet explciar la vida en 11 paraules).

El llibre de Daniel C. Dennett és un gran -per volum i exposició- compendi d'idees al respecte de les conseqüències de la Perillosa Idea de Darwin.

Quan parla de la Darwin's Dangerous Idea, ho fa en aquests termes des del respecte i l'admiració cap a una de les més brillants teories -veritats científiques- a que ha pogut arribar l'home. Aquesta idea encara avui en dia, i fins i tot en àmbits científics, no és del tot acceptada, o si més no, no totes les seves ingents i nombroses implicacions. És aquí on aquest llibre tracta d'incidir.

L'obra primer ens presenta la teoria; i des d'aquí inicia un camí per les seves implicacions biològiques. Aprofita per recordar-nos i demostrar-nos com només som una espècie més dins del món animal. Mentre va fent això ens presenta les crítiques que se li han fet i les rebutja amb arguments sempre darwinians. Després ens anirà mostrant les seves implicacions a nivell filosòfic -com aquesta té arrels més profundes del que pensem a nivell social-; a nivell de la AI, o de la consciència i l'evolució moral de les nostre idees; així com del que Dawkins anomenà memes.

Daniel C. Dennet és filòsof, professor a TUFS, i ens demostra com aquella tradicional diferència entre Ciències i Lletres caldria deixar-la abolida definitivament. Una persona no pot ésser culta si no té uns mínims de coneixiements científics.

Casi nadie es indiferente a Darwin y nadie debería serlo. La teoría de Darwin es una teoría científica, pero no sólo eso. Los creacionistas que se oponen tan amargamente tienen razón en una cosa: la peligrosa idea de Darwin penetra más profundamente en el entramado de nuestras creencias fundamentales de lo que muchos de sus refinados apologistas han admitido hasta ahora. (cap I pág. 16)

el llibre és una mica dens, en el sentit que vol, i ho fa, abarcar tants aspectes que acaba essent un tòtem. Però, és un llibre totalment lúcid i molt indicat per a qui no ha fet una aproximació real cap a la Perillosa Idea de Darwin. Us aconsello que cerqueu una bona estona de calma i us deixeu seduir per els raonaments d'aquest llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Dades personals

La meva foto
Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"