divendres, d’octubre 20, 2006

VICTÒRIA DE SAMOTRÀCIA




La Victòria Alada de Samotràcia -Niki tis Samothrakis (Νίκη της Σαμοθράκης)- és una de les autèntiques i veritables joies de la història de l'Art.
Té una alçada de 245 cm i es féu en dos tipus demarbre cap al 190 aC. La seva procedència és el santuari de Cabiros a Samotràcia; fou descoberta en 1863 a l'illa de Samothraki -Samotràcia- pel cònsul francés Charles Champoiseau.
Quan fou descoberta es cregué que fou manada construir per Demetri Poliorcetes per commemorar el triomf naval sobre la flota de Ptolomeu Sóter l'any 306aC; ja que hi figurava en monedes emeses del 294 al 288aC. La datació de l'escultura cap a començaments del S.IIaC fa més lògic creure que es realitzà per celebrar les victòries sobre Antíoc III.
La figura femenina de la Victòria amb ales es posa sobre la proa d'un navili, què actua de pedestal de la figura femenina, el cos de la qual presenta una lleu i graciosa torsió. Les robes s'adhereixen al seu cos deixant intuir la seva anatomia; tractament que recorda la tècnica de "panys molls" de Fídies. El mant fa un rotlle sobre la cuixa dreta per caure després entre les cames, donant lloc a una composició molt característica de les figures femenines de la mateixa època. Les robes agitades pel vent li confereixen un dramatisme, joiós en aquest cas, molt caracterísitc de l'escola escultòrica rodia.
Es troba al Musée du Louvre -tota visita a la capital de la República Francesa mereix una obligada contemplació de la Victòria Alada de Samotràcia-.
La veritable meravella és quan s'és als seus peus. Sents com el vent bufa a favor; ets dalt d'una nau solcant la mar Egea camí de la Victòria; saps que ets un defensor de la Llibertat. La seva presència silent et fa tancar els ulls i meditar la nostra existència.
Pots sentir-te un lluitador a Salamina sota la mirada atenta de l'honor de Leònides i els 300 a les Termòpiles.
La Victòria Alada de Samotràcia et fa sentir que és posible que Gaia no s'equivoqués deixant que l'Homo sapiens trepitgés el Planeta Aigua.


P.S.: la foto fou realitzada el febrer del 2005 en visita del Trio Calavera.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Dades personals

La meva foto
Bangor, Gwyned / Cymru, United Kingdom
mai m'ha agradat parlar de mi mateix, així que millor visiteu aquesta "definició"